lauantai 17. heinäkuuta 2010

Eläinystävälliset kengät (Animalia)




Eläinystävällisiä tuotteita saadaan käyttämällä synteettisiä materiaaleja ja kasvitekstiileistä valmistettuja kenkiä. Materiaaleina käytetään mm. tekonahkaa, hamppua, canvasta, tekomokkanahkaa, muovia, puuvillaa tai mikrokuitua. Liiman alkuperää on vaikeaa tai mahdotonta selvittää, koska pintamateriaalin lisäksi myös liiman tulisi olla vegaaninen. Eläinperäiset liimat valmistetaan eläinten nahasta, jänteistä tai sorkista.

Suomalaiset vegaanikenkäliikkeet

Ihanan pieni töölöläinen Heluna Fashion myy vegaanikenkiä, kenkiä löytyy mm. seuraavilta merkeiltä: Simple Shoes, Vegetarian Shoes, Bourgeois Boheme, Veganstore ja Novacas. Nettikauppaan painottuva Heluna Fashion on auki vain muutaman tunnin viikossa, mutta liike on etsimisen arvoinen. Kengistä ei edes huomaa niiden olevan erilaisia ja nahattomia. Saapasvalikoima oli yllättävän laaja ja kokeilemieni saappaiden pinta tuntui aivan mokkanahalta.

Tamperelainen vegaaniliike Sannatuulia myy naisille ja miehille Vegetarian Shoesin kenkiä hieman suppeammalla valikoimalla kuin helsinkiläinen Heluna Fashion. Myös nettikauppana toimivasta Sannatuuliasta saa seuraavien merkkien vegaanikenkiä: No Sweat, Vans, Earth, Veja, Blackspot.

Vaasalainen nettikauppa Idun’s Apple myy Terra Planan kierrätysmateriaaleista valmistettuja vegaanikenkiä. Jokainen kengissä käytetty materiaali kerrotaan ja kenkien valmistuksessa käytetään mm. Reilun kaupan printtipuuvillaa, kierrätetyistä PET-pulloista valmistettua nylonia ja aktiivihiiltä sisältävää memory foamia.Terra Planan vegaanimallisto on tehty yhteistyössä Greenpeacen kanssa ja jokaisesta myydystä kenkäparista menee osa sademetsien suojeluun keskittyvään työhön.

Vegaanikengät suoraan ulkomailta

Eläinystävällisiä kenkiä voi ostaa myös ulkomailta netin kautta, tosin suurimmaksi pähkinäksi jää oikean koon valitseminen. Taulukoista saa opastusta oikean suomalaisen koon vastaavuudesta. Palautusoikeudet vaihtelevat ja kenkien vaihtaminen on hankalampaa kuin suomalaisesta nettikaupasta ostettaessa. Palautetuista kengistä saattaa joutua maksamaan kahdet postituskulut vaikka saisi toisen koon kengät tilalle.

Yksi suurimmista vegaanikenkien myyjistä löytyy Englannista, Vegetarian Shoesin nettisivut ovat selkeät ja tutut tuotteet näkyvät erihintaisina suomalaisilla vegaanikenkiä myyvillä sivuilla. Jo pitkään toiminut Vegetarian Shoes toimittaa ympäri maailmaa kenkiä ja laaja valikoima tekee vaikutuksen. Toisaalta parhaiten VS-kengät saa tilaamalla ne suomalaisen vegaanikenkiä myyvän kaupan kautta. VS:n postikulut saattavat olla yhtä korkeat kuin kenkien hinta.

Amerikkalaisen Tomsin vegaanimallisto on myös vahvasti mukana hyväntekeväisyydessä ja erilaisissa kehitysmaan ongelmia koskettavissa kampanjoissa. Yhtä ostettua vegaanikenkäparia vastaan ruandalainen lapsi saa kengät, jottei kärsisi enää paljain jaloin kävelemisen aiheuttamista jalkaongelmista. Tomsin valikoimasta löytyy muodikkaampia ja värikkäämpiä kenkiä kuin monen muun vegaanimalliston valikoimasta.


Kainalot:
Näin maailmalla
Muodin huippunimi Stella McCartney tarjoaa kenkäkokoelmassaan vegaanikenkiä. McCartney löytyy myös PETA:n vegaanikenkälistalta.

Näyttelijätär Natalie Portman esitteli puolestaan vegaanikenkiä tammikuu 2010 Marie Claire –lehdessä. Portman lanseerasi oman vegaanikenkämalliston jo vuonna 2007 yhdessä Te Casan –merkin kanssa. 5% kenkien tuotoista menee hyväntekeväisyyteen.

Green Day –bändin basisti Mike Dirnt myös suunnitteli vuonna 2009 vegaanikengän hyväntekeväisyyden nimissä. 45 RPM –nimisen kengän tuotut menivät suoraan hyväntekeväisyyteen.

Englantilainen laulajatar Cheryl Cole käyttää luksusvegaanimerkin Sui Generisin korkokenkiä.

Shoppaa online

www.vegetarian-shoes.co.uk, www.helunanetti.com, www.helunafashion.fi, www.sannatuulia.fi, www.indunsapple.mycashflow.fi, www.toms.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti